W poniedziałek 6 czerwca miał miejsce kolejny wyjazd na Litwę w ramach programu Erasmus +. Grupa 12 uczniów z Zespołu Szkół w Kalinówce Kościelnej udała się w podróż za granicę razem z opiekunami: panem Cezarym Szorcem i panem Arturem Augustynowiczem.
Odwiedziliśmy tam Partnerską Szkołę w Wilnie - Vilniaus Antakalnio Progimnazja (http://www.antakalnioprogimnazija.vilnius.lm.lt/).
Realizowaliśmy projekt pod nazwą,,Healthy eating has no limits”, czyli „Zdrowe odżywianie nie zna granic”. Pracowaliśmy nad programem, który koncentrował się na wyborach dotyczących jedzenia i aktywności fizycznej. W ramach zajęć młodzież oglądała krótkie fragmenty filmowe, brała udział w dyskusjach i prezentacjach, uczniowie wykonywali karty pracy, grali w gry planszowe tematycznie powiązane z tematem zdrowego odżywiania, rozwiązywali zagadki, brali udział w konkursach, ćwiczeniach, pogadankach oraz w ciekawych wycieczkach. Zwiedziliśmy m.in. Ostrą Bramę, starówkę, Obserwatorium Astronomiczne w Molėtai, Zamek w Trokach i wiele innych interesujących miejsc. Zajęcia w języku angielskim prowadził nauczyciel naszej szkoły, pan Cezary Szorc. W ramach tych zajęć uczniowie przedstawiali się, udzielali informacji na swój temat, rozwiązywali zagadki związane z jedzeniem, brali udział w loterii pytań Grupy pracowały też z ozobotami oraz tworzyły piramidy zdrowego żywienia. Dzięki przeprowadzonym działaniom uczniowie mieli także szansę stać się ekspertami od grup żywności. 14 czerwca wyruszyliśmy w podróż powrotną do domu. Wyjazd był bardzo ciekawym i produktywnym doświadczeniem. Każdy z uczestników wrócił do Polski z bagażem pełnym niesamowitych przeżyć i wrażeń.
Maj upłynął nam pod kątem intensywnych przygotowań związanych z wyjazdem na drugą krótkoterminową mobilność zagraniczną uczniów naszej szkoły do partnerskiej szkoły w Wilnie. Uczniowie zakwalifikowani do udziału uczestniczyli już w zajęciach językowych, które prowadził Pan Cezary Szorc – nauczyciel języka angielskiego i jednocześnie członek zespołu projektowego. Zajęcia kulturowe prowadziła Pani Justyna Fidrocka. W trakcie zajęć uczniowie praktycznie ćwiczyli komunikację w języku angielskim, natomiast na zajęciach kulturowych zapoznani zostali z historią, kulturą i specyfiką kraju mobilności, narodowymi tradycjami, najciekawszymi zabytkami. Przygotowanie pedagogiczne ukierunkowane było na metody i sposoby radzenia sobie w trudnych sytuacjach, pokonywaniu barier, nawiązywaniu kontaktów.
W dniu 3 czerwca br. miało miejsce ostatnie spotkanie organizacyjne z uczniami i ich rodzicami przed wyjazdem.
Wszystkim uczestnikom życzymy, aby mobilność była udana i owocna w wiele pozytywnych wrażeń.
Galeria zdjęć:

W dniach 9-13 maja br. w naszej szkole gościliśmy grupę uczniów z klasy 7 z Vilniaus Antakalnio progimnazija wraz z nauczycielami. Uczniowie przyjechali do nas w ramach projektu „Zdrowe odżywianie nie zna granic" realizowanego w ramach Programu Erasmus+. Swój pobyt grupa rozpoczęła od zwiedzania Białegostoku i poznania najważniejszych miejsc i zabytków w naszym mieście i regionie, aby mieli świadomość i podstawowe informacje o dziedzictwie kulturowym Polski i Podlasia. Uczniowie z wielkim entuzjazmem poznawali miasto i korzystali z pięknej pogody spędzając czas na świeżym powietrzu. W kolejnych dniach pobytu, grupa z Litwy wraz z uczniami naszej szkoły uczestniczyli w zajęciach prowadzonych w jęz. angielskim w tematyce projektu – kształtowali zdrowe nawyki żywieniowe, budowali świadomość jak ważny jest ruch i aktywność na świeżym powietrzu. Program pobytu uwzględniał również czas na świeżym powietrzu oraz zajęcia kulturowe – uczniowie odwiedzili Epi Centrum w Białymstoku oraz Park Kulturowy z Tykocinie, jak również uczestniczyli w specjalnie przygotowanym programie przez harcerzy naszej szkoły. Był to bardzo intensywnie spędzony czas wypełniony mnóstwem wrażeń i doświadczeń dla naszej społeczności szkolnej.

Jak mogliście przeczytać w poprzednim wpisie dotyczącym działań w ramach programu Erasmus+, przez długi czas byliśmy zajęci nagrywaniem materiałów filmowych.
Z dumą prezentujemy naszą ostatnią produkcję, w której możecie obejrzeć jak nasi reporterzy radzą sobie z zaprezentowaniem ciekawostek na temat wybranych przez uczniów warzyw w językach: angielskim i polskim.
Po każdym wydaniu wiadomości widzowie mają sposobność wybrania się w kulinarną podróż z naszymi najlepszymi szefami kuchni.
Mamy nadzieję, że finalny efekt spodoba się wam
(materiał ma aż 40 minut!)
Film jest dostępny poniżej oraz pod tym adresem: https://youtu.be/snG248T9acE
Maj 2022
Ostatnie miesiące mijają nam pod znakiem produkcji filmowych.
Nagraliśmy łącznie:
-2 programy rozrywkowe: What's in the box?
- 4 programy informacyjne na temat wybranych warzyw (kapusta, marchew, ogórek, ziemniak)
- 4 programy kulinarne
Rozpoczęliśmy również produkcję filmu, którego pierwsze 15 minut można zobaczyć już teraz pod poniższym linkiem:
Kwiecień 2022
Zapraszamy na Kalinówka News - szereg serwisów informacyjnych, w których usłyszycie ciekawostki na temat wybranych warzyw.
Wydanie 1
Wydanie 2
Wydanie 3
Wydanie 4
What's in the box, czyli,,Co jest w pudełku?"
Uczniowie mieli za zadanie odgadnąć, jakie zdrowe produkty spożywcze znajdują się w pudełku.
Jak wyszło? Sprawdźcie sami!




W poniedziałek 20 września grupa 12 uczniow z Zespołu Szkół w Kalinówce Kościelnej wyjechała w ramach programu Erasmus+ na Litwę.
Odwiedziliśmy tam Partnerską Szkołę w Wilnie - Vilniaus Antakalnio Progimnazja (http://www.antakalnioprogimnazija.vilnius.lm.lt/)
Realizowaliśmy projekt pod nazwą „ Zdrowe odżywianie nie zna granic ”.
Młodzież brała udział w konkursach, spotkaniach, ćwiczeniach, pogadankach oraz w ciekawych wycieczkach:
Zwiedziliśmy m.in. Ostrą Bramę, starówkę, Kościół św. Apostołów Piotra i Pawła w Wilnie, Wzgórze Trzech Krzyży, Zamek w Trokach, Obserwatorium Astronomiczne w Molėtai i wiele innych interesujących miejsc.
Opiekę nad uczniami sprawowali panowie Artur Augustynowicz i Cezary Szorc.
Zajęcia w języku angielskim prowadził nauczyciel naszej szkoły, pan Cezary Szorc.
W ramach tych zajęć uczniowie przedstawiali się, udzielali informacji na swój temat, rozwiązywali zagadki związane z jedzeniem, brali udział w loterii pytań.
Polska młodzież miała okazję by pochwalić się swoimi talentami wokalnymi oraz tanecznymi.
Grupy pracowały też z ozobotami oraz tworzyły piramidy zdrowego żywienia.
Ostatniego dnia uczniowie tworzyli zdrowe menu restauracyjne, a także talerz zdrowego żywienia.
24 września wyruszyliśmy w podróż powrotną do domu.
Miło wspominamy czas spędzony za granicą i uważamy wyjazd za bardzo udany.

Wrzesień upływa nam pod kątem intensywnych przygotowań związanych z wyjazdem na mobilność zagraniczną do Wilna. Uczniowie zakwalifikowani do udziału uczestniczyli już w zajęciach językowych, które prowadził Pan Cezary Szorc – nauczyciel języka angielskiego i jednocześnie członek zespołu projektowego. Zajęcia kulturowe prowadziła Pani Justyna Fidrocka, która jest koordynatorem projektu. W trakcie zajęć uczniowie praktycznie ćwiczyli komunikację w języku angielskim, natomiast na zajęciach kulturowych zapoznani zostali z historią, kulturą i specyfiką kraju mobilności, narodowymi tradycjami, najciekawszymi zabytkami. Przygotowanie pedagogiczne ukierunkowane było na metody i sposoby radzenia sobie w trudnych sytuacjach, pokonywaniu barier, nawiązywaniu kontaktów.
W dniu 16 września br. miało miejsce ostatnie spotkanie z uczniami i ich rodzicami przed wyjazdem.
Wszystkim uczestnikom życzymy, aby mobilność była udana i owocna w wiele pozytywnych wrażeń.



07.06.2021
Z przyjemnością informujemy, że działania związane z projektem
„ Zdrowe odżywianie nie zna granic”
można od dziś śledzić na padlecie pod poniższym linkiem:
Padlet zaprojektował uczeń klasy VII, Tomasz Kozik, któremu bardzo dziękujemy za pomoc i zaangażowanie w projekt.
21.05.2021
W dniu 21.05.2021 roku miało miejsce kolejne spotkanie partnerów projektu. Członkowie zespołu poruszyli temat bieżących działań projektu, omówili harmonogram projektu i możliwe modyfikacje w kontekście realizacji mobilności. W trakcie spotkania online uzgodniony został termin mobilności pierwszej grupy uczniów naszej szkoły wyjeżdzającej do Wilna na 20.09-24.09.2021r.
Zapraszamy uczniów klasy VI do udziału w rekrutacji. Ustaliliśmy również z naszymi partnerami z Wilna program naszej mobilności, uwzględniający również zajęcia o kulturze Litwy.
W dniu 15 czerwca 2021 roku zaplanowane jest spotkanie na Zoomie z uczniami naszej partnerskiej placówki.

06.05.2021
Uwaga rodzice i uczniowie
Przedstawiamy Wam szereg działań profilaktycznych. Jest to oferta wpisana w ramy jednej ze Śród z Profilaktyką, a przygotowana przez NFZ z ekspertami w danej dziedzinie, dotycząca walki z cukrzycą i otyłością wśród dzieci i młodzieży. Materiały informacyjno-edukacyjne dostępne są na stronie: https://akademia.nfz.gov.pl/sroda-z-profilaktyka.
Na kanale YouTube Akademii NFZ dostępne są zestawy ćwiczeń dla dzieci i dorosłych. Przeznaczony dla dzieci „Atlas ćwiczeń” zamieszczono na stronie: https://akademia.nfz.gov.pl/mzdrowie/cwiczenia.
Zapraszamy również do odwiedzenia strony na profilach społecznościowych Facebook: Akademia NFZ oraz Profilaktyka w praktyce I Podlasie. Na stronie: https://diety.nfz.gov.pl można znaleźć darmowe rodzinne plany żywieniowe dla osób zdrowych oraz pacjentów, także w formie planów rodzinnych.
FILM/profilaktyka otyłości u dzieci znajdziecie na stronie:
https://akademia.nfz.gov.pl/dzieci-profilaktyka-otylosci-2/?lang=en
Zadbajmy o zdrowie nasze i naszych dzieci –
lepiej zapobiegać niż leczyć!!!
06.05.2021
Aktualizacja Tablicy Erasmus +


04.05.2021
Prezentacja Lapbooków
Lapbooki to własnoręcznie wykonane „książki”, gromadzące informacje na dowolnie wybrany temat. To bardzo atrakcyjna forma pracy dla dzieci oraz świetny środek dydaktyczny. Lapbooki można zrobić na każdy temat i wracać do nich w każdej chwili aby dokleić karteczki, dodać zdjęcia, obrazy i nowe informacje. Uczniowie wykonali lapbooki, które miały zachęcić naszych znajomych do zdrowego trybu życia.
Najlepiej ocenione zostały prace Kamili Nowik i Tomasza Kamińskiego z klasy IV:

Prezentacje filmowe:
29.04.2021
Healthy English z Zerówką
Z najmłodszymi uczniami łączymy naukę z zabawą, podejmujemy takie tematy jak kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się, uświadamienie, co wpływa na zdrowe odżywianie się, utrwalamy nazwy warzyw i owoców w języku angielskim oraz różnicujemy produkty żywnościowe z podziałem na zdrowe i niezdrowe.
28.04.2021
Wyniki szkolnego konkursu na Logo projektu
,,Zdrowe odżywianie nie zna granic".
Przedmiotem konkursu było przedstawienie własnej wizji logo do projektu w formie płaskiej pracy plastycznej.
Praca nagrodzona:

Wiktoria Golecka kl. III
Wyróżnienia:
Tomasz Kamiński kl. IV
Blanka Wojtach kl. I
Serdecznie gratulujemy!
22.04.2021
What's in the box, czyli ,,Co jest w pudełku?"
Uczniowie mieli za zadanie odgadnąć, co znajduje się w pudełku. Mogły znaleźć się tam produkty zdrowe jak i te, których nie zaleca się w codziennej diecie. Jak wyszło? Sprawdźcie sami.
21.04.2021
W dniu 21.04.2021 roku miało miejsce kolejne spotkanie partnerów projektu. Członkowie zespołu poruszyli temat bieżących działań projektu wdrażanych w szkołach, omówili harmonogram projektu i możliwe modyfikacje w kontekście realizacji mobilności. Niestety, wyjazd pierwszej grupy, planowany na maj br. nie jest możliwy do realizacji, w dobie wciąż obowiązujących restrykcji – w Polsce i na Litwie. Walczyliśmy o ten termin praktycznie do ostatniej chwili, ale niestety, biorąc pod uwagę realny czas potrzebny na przygotowanie grupy, to wyjazd do Wilna w maju br. wydaje się nieosiągalny. Na Litwie do końca kwietnia br. obowiązuje tzw. „twardy" lockdown – zamknięte są hotele, restauracje (tylko na wynos), do szkół chodzą tylko uczniowie najmłodszych klas. Jesteśmy bardzo zmotywowani do tego, aby zrealizować mobilności „tradycyjnie", stąd zmieniamy termin mobilności na wrzesień – październik br. Liczymy, że w tym nowym terminie mobilność będzie miała szansę się odbyć, zgodnie z założeniami.

09.04.2021
Healthy English z klasą II
Rozpoznajemy i nazywamy posiłki, opisujemy, co jemy na dany posiłek.
Rozwijamy umiejętność planowania. Zamawiamy jedzenie w restauracji, podajemy jedzenie i dziękujemy.
Wykonujemy rekwizyty potrzebne do aktywności naukowej - karty z obrazkami potraw i posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek, obiadokolacja, przekąska), karty wyrazowe z nazwami potraw i posiłków (breakfast, lunch, tea, dinner, snack).

15.03.2021
Healthy English z klasą I
Na zajęciach języka angielskiego podejmujemy tematy dotyczące znaczenia zdrowej diety w życiu człowieka.
Rozwijamy umiejętność klasyfikowania. Wykonujemy rekwizyty potrzebne do aktywności naukowej (koło z grupami żywności i karty obrazkowe z produktami żywnościowymi).
Rozpoznajemy i nazywamy grupy żywności. Określamy, do jakiej grupy należą produkty żywnościowe.

11.03.2021
Z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność.
Takie przesłanie płynie z przeróżnych historii o superbohaterach.
Uczniowie mieli za zadanie stworzyć superbohatera promującego zdrową żywność
lub złoczyńcę, którego cele stoją w sprzeczności do działań na rzecz zdrowego odżywiania.
Postać mogła być wzorowana na znanych z popkultury bohaterach lub mogła być wytworem wyobraźni ucznia.
Poniżej najciekawsze prace:

23.02.2021
Test Wiedzy o Zdrowym Żywieniu
Jakie mięso jest najbardziej niezdrowe?
Jaka jest najzdrowsza kuchnia świata?
Czy wiesz jakie jest najzdrowsze pieczywo?
Co jest głównym źródłem witaminy C dla statystycznego Polaka?
Na te i wiele innych pytań odpowiedzi udzielili uczniowie klasy VI.
Wzięli oni udział w internetowym teście wiedzy na temat zdrowego żywienia na platformie kahoot i poszerzyli swoją wiedzę z obszaru tematów edukacji zdrowotnej.


19.02.2021
Spotkanie z dietetykiem
W Zespole Szkół w Kalinówce Kościelnej uczniowie klas IV - V i VI zostali zaproszeni na spotkanie z dietetykiem oraz trenerem personalnym panem Maciejem Waśniewskim. Działanie nasze wynika z realizacji zadań w ramach Programu Erasmus+,,Zdrowe odżywianie nie zna granic". Tematem przewodnim spotkania była Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz zdrowy styl życia. Pan Maciej omawiał jej poszczególne piętra tłumacząc przydatność dla naszego organizmu znajdujących się tam składników. Wspólnymi siłami doszliśmy do podobnych wniosków, że warzywa i owoce to najlepsze paliwo dla naszego oraganizmu a fundamentem naszego zdrowia jest codzienna aktywność fizyczna która leży u podstaw piramidy. Nasi uczniowie dowiedzieli się też jak zrobić zdrowy napój izotoniczny, jak „zaprogramować” codzienny talerz zdrowia, jak spożywać posiłki. Pomysły uczniów podobały się dietetykowi.
Uczniowie klas młodszych również przyłączyli się do działań. Po rozmowach w swoich klasach zostawili trwałe elementy na terenie szkoły: naklejki na schody. Nasze hasła dotyczą zasad żywienia oraz motywacji do pracy nad sobą i funkcjonowania w szkole. Wśród haseł znalazły się również napisane w języku angielskim.

02.02.2021
Zdrowo się odżywiam
W ramach godziny wychowawczej uczniowie klasy VI stworzyli plakaty na temat chorób psychosomatycznych: anoreksji i bulimii.
Uczniowie wykonali karty prac, w których poruszyliśmy takie zagadnienia jak:
podstawowe zasady zdrowego odżywiania się,
dolegliwości spowodowane nieprawidłowym odżywianiem się,
produkty, które młody organizm powinien codziennie otrzymywać,
nadwaga i niedowaga,
anoreksja i bulimia,
Młodzieży udało się też ułożyć jednodniowy jadłospis dla ucznia szkoły ponadpodstawowej.
Działania te miały na celu promocję zdrowego odżywiania wśród uczniów.
W ramach zajęć odbyło się też spotkanie z panią psycholog, Justyną Filewicz.
Zaprezentowała ona uczniom materiały na temat chorób psychosomatycznych.
24.01.2021
Zdrowy tryb życia od najmłodszych lat
Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych rozpoczyna się od najmłodszych lat. Dzieci z klas I-III doskonale o tym wiedzą. Podczas zajęć dotyczących tej tematyki nikogo nie trzeba zachęcać do aktywności. A zajęć tego typu jest sporo, ponieważ jesteśmy Szkołą Promującą Zdrowie, a w tym roku szkolnym przystąpiliśmy do międzynarodowego projektu "Zdrowe odżywianie nie zna granic", realizowanego w ramach Programu ERASMUS+.
Dobrym źródłem wiedzy w zakresie zdrowego odżywiania jest prowadzony od wielu lat w klasach I-III Program "Mamy kota na punkcie mleka". To dzięki niemu uczniowie przekonują się, dlaczego warto pić mleko i jeść przetwory mleczne. Zdobywają wiedzę o unikalnej wartości odżywczej mleka oraz roli, jaką odgrywa w zachowaniu zdrowia.

18.12.2020
Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
Podczas zdalnego nauczania nasza szkoła nie zapomina o zdrowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Wyraz tego dali uczniowie którzy w ramach edukacji zdrowotnej wpisanej w zajęcia wychowania fizycznego wykonywali plakaty piramidy zdrowego żywienia oraz aktywności fizycznej. Nasi uczniowie wiedzą, że fundamentem naszego życia jest aktywność fizyczna od której się wszystko zaczyna. A zdrowe odżywianie idzie nierozerwalnie w parze aktywnością. Uczyliśmy się także o BMI - Body Mass Indeks ( Indeks Masy ciała). Każdy z naszych uczniów wie jak obliczyć swój wskaźnik oraz co zrobić by dążyć do zalecanego wyniku. Wszystko po to by czuć się lepiej, zdrowym być i lepiej żyć.
Bo " W zdrowym ciele - zdrowy duch". Mamy wiedzę, siłę i ochotę by walczyć o lepsze zdrowie!
Wszystkie te działania nie są przypadkowe, ponieważ od kilku już lat uczestniczymy w programie - Szkoła Promująca Zdrowie oraz realizujemy ścieżkę zdrowego stylu życia programu Erasmus, do którego należymy.



09.12.2020
Najciekawsze prezentacje uczniów na temat zdrowego odżywiania:
Kliknij na wybraną prezentację, aby ją obejrzeć.
19.11.2020
Interaktywna Gra Komputerowa
Jako uczniowie szkoły promującej zdrowie, pomóżmy Szymonowi zebrać jak najwięcej owoców w grze, która jest do pobrania pod poniższym linkiem. Możecie tam spotkać wiele znajomych twarzy i miejsc, gdyż akcja gry dzieje się na terenie naszej szkoły.
Kliknij, aby obejrzeć GAMEPLAY
29.09.2020
Światowy Dzień Jabłka
Jabłko to symbol polskiego rolnictwa. Jest jednocześnie jednym z najpopularniejszych owoców w kraju i na świecie. Co czwarte jabłko w Europie pochodzi z właśnie z Polski. W 2019 roku polskie jabłka eksportowane były do 47 krajów na świecie.
Światowy Dzień Jabłka to najlepszy moment, aby wspomnieć o naszej diecie. Mimo tego, że jesteśmy światową jabłkową potęgą, a jabłka mają wiele walorów zdrowotnych, Polacy spożywają ich wciąż za mało. Jako szkoła promująca zdrowie chcemy by Światowy Dzień Jabłka w naszej szkole posłużył jako pretekst do zmiany naszych nawyków żywieniowych i docenienia tego, co mamy na wyciągnięcie ręki. Na pewno wszystkim nam wyjdzie to na zdrowie!
Uczniowie klas najstarszych przygotowali bardzo ciekawe prezentacje:
Kl. VII – Prezentacja – „Odmiany jabłek uprawiane w Polsce” -
Kl. VIII – Prezentacja - „Właściwości zdrowotne jabłek”
Najwięcej emocji wzbudziły konkursy:
- konkurs na największe jabłko
- potrawa klasowa - dowolna potrawa z jabłkiem
- konkurs „Jabłkowa postać” – praca rodzinna

Degustacjom nie było końca. Uczeń klasy IV Tomasz Kamiński zademonstrował urządzenie do obierania jabłek, a uczennica klasy II Wiktoria Skutnik otrzymała nagrodę specjalną za cudowną pracę plastyczną.
Uczniowie zaprezentowali wiele różnorodnych zadań, wykazali się swoimi umiejętnościami. Kształcili kompetencje ponadprzedmiotowe.
W konkursach nagrodzono:
za „Jabłkową postać”:
Wyróżnienia:
Za największe jabłko:
Klasy 0-III
Klasy IV –VI
Adrian Sak
Białostocki ośrodek KOWR zorganizował nam jabłka – darowiznę z gospodarstwa sadowniczego Pana Wojciecha Kakareko z Fast. Jabłka otrzymali wszyscy uczestnicy.
Wszystkim serdecznie gratulujemy. Szczególne podziękowania kierujemy do rodziców, którzy wsparli swoje pociechy w wykonaniu potraw i prac rodzinnych.
Dziękujemy darczyńcom.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, za wsparcie naszych działań!
Miło nam poinformować, że decyzją Narodowej Agencji Erasmus + z dnia 13.08.2020r. nasza szkoła będzie realizowała projekt pt.: „ Zdrowe odżywianie nie zna granic” w ramach Akcji 2 - Partnerstwa Współpracy Szkół – KA 229 w ramach Programu Erasmus+.
W ramach projektu „ Zdrowe odżywianie nie zna granic ”, będziemy realizowali różnego rodzaju wydarzenia: konkursy, spotkania, ćwiczenia, pogadanki. Po raz kolejny uczniowie naszej szkoły będą mieli okazję uczestniczyć w międzynarodowej wymianie uczniów. Młodzież będzie miała okazję odwiedzić Partnerską Szkołę w Wilnie (Litwa) - Vilniaus Antakalnio Progimnazja (http://www.antakalnioprogimnazija.vilnius.lm.lt/).
Realizacja projektu obejmuje zaangażowanie całej społeczności szkoły, jednak grupa która będzie uczestniczyła w wymianie międzyszkolnej to uczniowie klas IV – V.
Projekt odpowiada współczesnym problemom młodzieży, jest skoncentrowany wokół bloków tematycznych:
Cele wyznaczone w ramach realizacji projektu:
1. Wzrost kompetencji metodycznych nauczycieli szkół partnerskich w zakresie metod wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach.
2. Podwyższenie poziomu wiedzy i zmiana postaw uczniów szkół partnerskich oraz w środowisku lokalnym z zakresu zdrowego odżywiania i zdrowych form odchudzania.
3. Podniesienie znajomości j. angielskiego i wiedzy na temat różnorodności w krajach UE.
Termin rozpoczęcia projektu: 01-09-2020r.
Termin zakończenia projektu: 31-08-2022r.
Całkowita kwota dofinansowania to: 26 120,00 Euro
Koordynatorem szkolnym projektu jest: Cezary Szorc
Informacje na temat wydarzeń w ramach projektu, będą na bieżąco zamieszczanie na stronie internetowej oraz na dedykowanej tablicy.